Toate țările europene generează și utilizează date geospațiale, dar fiecare țară are un mod specific de a face acest lucru. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să ne imaginăm Europa ca un puzzle uriaș. Acest puzzle uriaș este împărțit în secțiuni (ca urmare a granițelor țărilor) în care fiecare piesă din acea secțiune reprezintă date despre teritoriul țării, râuri, orașe și altele. Până acum, fiecare țară a pus împreună propriul său puzzle în propriul său mod. Acest lucru a dus la o dificultate a lucrului împreună, mai ales atunci când se încearcă să rezolve probleme mari care depășesc granițele, cum ar fi schimbările climatice, dezastrele naturale, infrastructura continentală etc.

Cum s-a născut INSPIRE (Infrastructura pentru Informații Spațiale)

Uniunea Europeană a decis că era momentul pentru o schimbare. Începând cu 15 mai 2007, au început să creeze o bibliotecă digitală specială care permite tuturor acestor piese de puzzle diferite să se potrivească perfect. În termeni mai tehnici, au început să dezvolte infrastructura digitală a datelor spațiale, permițând partajarea informațiilor spațiale între diferite sectoare organizaționale și interinstituționale. Acest proiect, numit INSPIRE, ajută ca hărțile și datele diferitelor țări să „comunice” între ele într-o limbă comună, facilitând accesul și utilizarea acestor informații pentru oricine în Europa, în special pentru dezvoltarea politicilor transfrontaliere.

INSPIRE este ca o sală mare de hărți online, organizată și gestionată de țările UE. Sortează toate acestea în 34 de seturi de date tematice relevante pentru mediul înconjurător. Scopul Directivei INSPIRE este acela ca datele spațiale obținute din diferite țări să poată fi găsite, partajate și utilizate mai ușor. Informațiile sunt disponibile pe un portal on-line, astfel putându-se combina date din diferite țări pentru a ajuta la rezolvarea problemelor care ne afectează pe toți.

Mai multe informații pot fi accesate la adresa https://knowledge-base.inspire.ec.europa.eu/index_en

Temele INSPIRE, 34 de seturi de date tematice

Directiva INSPIRE a identificat 34 de teme-cheie ale datelor spațiale, organizate în trei anexe (Anexa I, II și III), care sunt esențiale pentru construirea unui sistem de informații cuprinzător pentru mediul înconjurător. Aceste teme acoperă o gamă largă de date geografice și de mediu, de la informații de bază despre locație, cum ar fi adresele și unitățile administrative, până la seturi de date detaliate privind mediul înconjurător și socio-economic. Această abordare structurată asigură că datele din întreaga Europă pot fi armonizate și făcute interoperabile, facilitând luarea eficientă a deciziilor în domeniul politicilor de mediu și cooperarea transfrontalieră.

Autor

Florin Iosub este Lider de Echipă și Arhitect de Soluții GIS la compania Essensys Software, membru în bordul Asociației geo-spatial.org, reprezentanța locală în România a OSGeo și membru în cadrul OSGeo. Cu peste 15 ani de experiență profesională în domeniul GIS, dobândiți ca rezultat al participării la implementarea numeroaselor proiecte, el este foarte bine familiarizat cu cele mai bune practici și tehnologiile GIS de ultimă generație în toate domeniile conexe. În același timp, este foarte hotărât să promoveze valorile și principiile FOSS4G și implicat în diverse inițiative de voluntariat.