În 2022, România a demarat un recensământ extensiv al populației și locuințelor. Acest eveniment important era de fapt programat să aibă loc în 2021, dar, așa cum s-a întâmplat cu multe planuri în acea perioadă, din cauza crizei globale de sănătate COVID-19 a fost reprogramat pentru anul următor. Acest lucru a fost decis conform Hotărârii nr. 1 din 4 noiembrie a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și Locuințelor.

Experții de la Asociația geo-spatial.org și compania de software Essensys s-au unit pentru a transforma aceste date tabelare într-o narativă vizuală geospațializândule. Astfel, informațiile extrem de valoroase au devenit mai accesibile și mai ușor de utilizat.

Istoricul recensămintelor din România

Istoria României cu recensămintele populației își are originile în perioada 1859-1860, marcând începutul unui proces comprehensiv de documentare demografică. Până în 1990, România a organizat 9 recensăminte și 3 după. Cel mai recent a avut loc în 2022 și a stabilit un precedent important prin introducerea opțiunii de auto-recensământ prin intermediul unei aplicații online. Acesta a fost un pas semnificativ în modernizarea procesului de recensământ, făcându-l mai accesibil și eficient pentru cetățenii săi.

De la Date tabelare la o Abordarea Geospațială

În acest proiect, aproximativ 60 de seturi diferite de date au fost descărcate de pe site-ul oficial al recensământului. Aceste seturi de date, sau indicatori, au fost apoi procesate cu grijă și transformate în servicii de servicii de hartă (WEBGIS) pentru o vizualizare și analiză mai ușoară.

Procesul a implicat asocierea datelor numerice și textuale (cum ar fi cifrele de populație) cu geometriilor județelor și Unităților Administrativ Teritoriale din România. Această asociere s-a bazat pe potrivirea numelor din seturile de date cu cele ale zonelor geografice, fiind un excelent exemplu de vizualizare a datelor de recensământ în acțiune. Geometriilor Județelor și Unităților Administrativ Teritoriale din România au fost descărcate de pe geoportalul național.

Cu toate acestea, s-a întâmpinat o provocare semnificativă: existau inconsistențe în utilizarea diacriticelor (caractere speciale folosite în numele românești) în cadrul seturilor de date. Unele nume includeau aceste caractere, în timp ce altele nu, și existau cazuri de greșeli de scriere. Această discrepanță a făcut dificilă asigurarea unei asocieri precise între date și zonele geografice pe care le reprezintă.

Geospacial table

Tehnologii folosite pentru transformarea ideii în realitate

Pentru a da viață acestui proiect, s-a folosit o suită de instrumente puternice, fiecare ales pentru capacitățile sale specifice de a ajuta la vizualizarea datelor de recensământ:

Excel – Acesta este instrumentul preferat de majoritatea persoanelor pentru prelucrarea și modelarea datelor în tabelare. În acest proiect, a fost foarte util în oferirea unei viziuni clare asupra informațiilor înainte de a se intra în detalii.

Python – Acesta este cea mai bună alegere pentru prelucrarea avansată a datelor tabelare.

PostgreSQL/ PostGIS – Aceasta este o soluție excelentă de stocare, în special pentru un proiect de vizualizare a datelor de recensământ, capabilă să gestioneze atât datele tabelare simple, cât și informații geospațiale mai complexe.

GeoServer – Acest instrument a fost esențial pentru transformarea datelor în servicii de hartă web (WEBGIS), făcând posibilă partajarea cu publicul a datelor de recensământ sub formă de hărți.

MapStore – Pentru a ne asigura că oricine poate explora ușor datele geospațiale, s-a folosit MapStore, o aplicație prietenoasă pentru utilizatori proiectată pentru vizualizarea acestui tip de date.

Beneficiile Vizualizării Datelor Geospațiale ale Recensămintelor

Explorarea datelor geospațiale ale recensămintelor este mai mult decât înțelegerea numerelor și graficelor. Este vorba despre vizualizarea datelor pe o hartă, transformându-le într-o formă interactivă și aplicabilă. Această integrare ajută urbaniștii, factorii de decizie și chiar publicul larg. Schimbă modul în care privim și înțelegem demografia, dezvoltarea urbană și planificarea comunitară, simplificând complexitățile. Iată o privire detaliată asupra modului în care această abordare transformă perspectiva noastră și de ce vizualizarea datelor de recensământ este utilă.

Localizarea datelor demografice

Imaginați-vă că puteți vedea unde locuiesc diferite categorii de persoane concentrate după grupe de vârstă, sex sau comunități etnice în întreaga țară, pe o hartă. Acest lucru este posibil cu datele geospațiale ale recensămintelor. Acestea permit asocierea datelor demografice (cum ar fi vârsta, sex, etnia etc.) cu locații specifice. Aceasta ajută experții să obțină o imagine clară a cine locuiește și unde, facilitând identificarea de modele și tendințe în diferite regiuni.

Planificare urbană și dezvoltare teritorială

Cu datele de recensământ prezentate pe o hartă, urbaniștii au la dispoziție o sursă bogată de informații pentru a-i ghida. Aceștia pot lua decizii mai inteligente despre unde să construiască noi școli, cum să îmbunătățească locuințele sau unde să îmbunătățească serviciile publice, asigurându-se că totul este amplasat acolo unde este cea mai mare nevoie.

Monitorizarea schimbărilor demografice

Datele geospațiale transformă procesul lent al schimbării demografice în ceva vizibil. Acest lucru înseamnă înțelegerea mai bună a modului în care se schimbă populațiile în timp, ce determină aceste schimbări și cum afectează acestea comunitățile locale.

Identificarea disparităților socio-economice

Prin analizarea datelor geospațiale ale recensămintelor, este posibil să se descopere și să se abordeze disparitățile între diferite zone. Fie că este vorba de acces la educație, îngrijire medicală sau oportunități de muncă, geospațializarea acestor informații pot evidenția unde există inegalități și pot declanșa acțiuni pentru uniformizarea acestora.

Sprijinirea luării deciziilor politice

Când poți vizualiza nevoile și dorințele specifice ale comunităților, elaborarea politicilor de succes devine mult mai ușoară. Datele geospațiale oferă o vedere de ansamblu asupra preferințelor comunității, ajutând factorii de decizie să-și adapteze strategiile la nevoile reale ale lumii reale.

Comunicare și conștientizare publică

Transformarea datelor de recensământ în hărți și povești vizuale face minuni pentru implicarea publicului. Transformă seturile de date complexe în ceva ce toată lumea poate înțelege și cu care poate comunica, crește conștientizarea și participarea la proiecte de dezvoltare comunitară.

Explorarea hărților create pentru vizualizarea datelor de recensământ și descoperirea perspectivele

Aproximativ 60 de indicatori cheie au fost geospațializați, oferind o vedere panoramică într-un mod intuitiv și perspicace. Aceste hărți nu sunt doar reprezentări vizuale, ci sunt porți către înțelegerea datelor complexe prin prisma geografiei.

Iată portalurile către hărțile interactive unde cifrele prind viață nouă:

2021 Census Insights Map
General Overview Map
Interactive Demographic Dashboards

Fiecare link conduce la o explorare unică a peisajului demografic al României, oferind o înțelegere bogată și complexă a datelor colectate.

Autor

Florin Iosub este Lider de Echipă și Arhitect de Soluții GIS la compania Essensys Software, membru în bordul Asociației geo-spatial.org, reprezentanța locală în România a OSGeo și membru în cadrul OSGeo. Cu peste 15 ani de experiență profesională în domeniul GIS, dobândiți ca rezultat al participării la implementarea numeroaselor proiecte, el este foarte bine familiarizat cu cele mai bune practici și tehnologiile GIS de ultimă generație în toate domeniile conexe. În același timp, este foarte hotărât să promoveze valorile și principiile FOSS4G și implicat în diverse inițiative de voluntariat.