Modelul de transformare

Atunci când discutăm despre modelul de transformare în contextul integrării diferitelor sisteme de date pentru a respecta directiva INSPIRE, abordăm în esență modalitatea de standardizare a diverselor date într-un format care să îndeplinească anumite cerințe. Aceasta este necesară deoarece datele vin în multe formate care nu se potrivesc natural cu standardele fixe ale INSPIRE.

Pentru a realiza această transformare, este nevoie de instrumente puternice și flexibile care să poată gestiona orice tip de date cu care ne-am putea întâlni. Acest lucru implică o serie de pași (sau funcții de transformare) care ar putea include chiar scripturi automate pentru a simplifica procesul. Scopul este de a avea un sistem în care să putem introduce diverse date și cu cât mai puține ajustări posibile, să le transformăm pentru a se alinia cu ghidurile INSPIRE.

În practică, acest lucru ar putea însemna configurarea unor secțiuni speciale în bazele de date existente, concepute în mod specific pentru a transforma și organiza datele într-un mod prietenos cu Directiva INSPIRE. Cu toate acestea, este important să fim atenți la ecosistemul IT existent într-o companie sau instituție. Uneori, o abordare „hibridă” este cea mai bună, în care noua configurație funcționează alături de cea veche cu perturbări minime.

Transformarea datelor

Transformarea datelor este un pas important în realizarea faptului ca diferitele seturi de date să funcționeze împreună în cadrul structurii INSPIRE. Pentru a le face compatibile, trebuie să le remodelăm fără a pierde detaliile lor esențiale. Acest proces este ceea ce numim transformare de date.

În contextul INSPIRE, această transformare nu este o sarcină simplă. Adesea, ea consumă o parte semnificativă din timpul proiectului, între 50% și 80%. Procesul este tehnic, în general gestionat de experți în ETL (Extragere, Transformare, Încărcare) care înțeleg cum să preia datele din forma lor originală (extragere), să le modifice pentru a se potrivi cerințelor INSPIRE (transformare), și apoi să le plaseze în cadrul INSPIRE (încărcare).

Cu toate acestea, cei mai mulți oameni care creează date în cadrul organizațiilor sunt experți în domeniul lor specific, nu în tehnologia datelor. Ei cunosc datele lor foarte bine, dar s-ar putea să nu fie familiarizați cu modalitatea de remodelare a acestora pentru a îndeplini standardele INSPIRE. Atunci când acești experți într-un anumit domeniu încearcă să aplice tehnici de transformare fără abilitățile tehnice necesare, pot apărea greșeli. Datele ar putea ajunge în forma greșită, conducând la probleme de compatibilitate și interoperabilitate în cadrul rețelei INSPIRE.

Scopul transformării datelor INSPIRE este să ne asigurăm că toate datele, indiferent de formatul lor original sau sursă, pot funcționa împreună fără probleme. Această interoperabilitate este esențială pentru succesul rețelei și reprezintă un focus principal către finalul procesului de implementare. Realizarea acestui nivel de compatibilitate înseamnă că datele din surse diferite pot fi utilizate împreună, furnizând informații și perspective valoroase care nu erau posibile anterior.

Integrarea sistemelor

Dacă există o echipă în care fiecare membru vorbește o limbă diferită, cum ai face ca toți să lucreze împreună în mod fluent, în ciuda diferențelor lor? Aceasta este mai mult sau mai puțin provocarea integrării sistemelor în contextul directivei INSPIRE. Acești „membri ai echipei” sunt diferite subsisteme sau componente pe care o organizație le utilizează pentru a gestiona și a împărtăși date geospațiale.

Pentru INSPIRE, toate aceste subsisteme diferite (fie că sunt baze de date, aplicații software sau instrumente de prelucrare a datelor) trebuie să comunice și să lucreze împreună fără probleme. Acest lucru înseamnă că fiecare subsistem trebuie să urmeze un set comun de reguli sau standarde, la fel ca adoptarea unei limbi de echipă comune. Atunci când un nou subsistem este adăugat în mix, acesta trebuie să înțeleagă și să vorbească și el această limbă.

Publicarea de date conforme

După transformarea datelor sursă pentru a se potrivi cerințelor INSPIRE, următorul pas este partajarea prin intermediul serviciilor geospațiale. Cu toate acestea, datele ar putea necesita unele ajustări pentru a se potrivi în totalitate cu modelele de date armonizate ale INSPIRE. Dacă datele tale nu sunt în totalitate armonizate înainte de a fi publicate, s-ar putea să fie nevoie să revii, făcând corecții la datele în sine, ajustând modul în care sunt transformate și adaptând modul în care sunt partajate online.

Acest proces de revizuire și republicare a datelor poate fi extrem de consumator de timp și costisitor. Este mai ales dificil dacă instituția/compania nu are expertiza internă pentru a regla manual aceste procese complexe. Dacă reușești să faci totul corect din prima, eviți munca și costurile suplimentare care vin odată cu corectarea lucrurilor ulterior. Pe scurt, cea mai bună soluție este să te asiguri că soluția furnizată acoperă toate specificațiile tehnice și validările existente în INSPIRE.

Validarea elementelor publicate

În etapele finale ale implementării, validarea este un pas ce nu poate fi sărit. Aceasta înseamnă o inspecție amănunțită pentru a te asigura că toate componentele proiectului de date se conformează unor directive specifice și lucrează împreună fără probleme. Metadatele ar trebui să fie clare și informative, seturile de date ar trebui să fie structurate în format GML conform cerințelor INSPIRE. Serviciile OGC trebuie să îndeplinească cerințele standard, iar sistemul ar trebui să răspundă corect cererilor de date, fie prin metode KVP (pereche cheie-valoare), fie prin metodele POST.

Autor

Florin Iosub este Lider de Echipă și Arhitect de Soluții GIS la compania Essensys Software, membru în bordul Asociației geo-spatial.org, reprezentanța locală în România a OSGeo și membru în cadrul OSGeo. Cu peste 15 ani de experiență profesională în domeniul GIS, dobândiți ca rezultat al participării la implementarea numeroaselor proiecte, el este foarte bine familiarizat cu cele mai bune practici și tehnologiile GIS de ultimă generație în toate domeniile conexe. În același timp, este foarte hotărât să promoveze valorile și principiile FOSS4G și implicat în diverse inițiative de voluntariat.